Blog

Krachttraining als MEDICIJN

Posted by on mrt 22, 2017 in Blog | 0 comments

Krachttraining als MEDICIJN

Krachttraining als medicijn

Vrouwen en krachttraining, een combinatie die nog niet veel voorkomt maar die je tegenwoordig wel steeds vaker ziet. En dat is een goede zaak, want door spiertraining wordt je sterker, slanker, gezonder en leef je langer. Het is een “medicijn’ zonder enig negatief bijeffect.

Op de sportschool zijn het vooral mannen die aan de gewichten hangen. Terwijl krachttraining voor iedereen gezond is: de effecten van krachttraining zijn positief, juist voor vrouwen. Zij hebben – vooral in de overgang – meer kans op botontkalking en afname van spiermassa. Met krachttraining vergroot je juist de botdichtheid en de spiermassa blijft behouden of wordt vergroot.

Doordat je sterken bent, loop je minder kans om te vallen en heb je dus minder snel last van botbreuken. Door krachttraining heb je ook minder kans op spier- en gewrichtsziektes zoals artritis. Het verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedglucosespiegel en insulinegevoeligheid, zodat diabetes een halt kan worden toegeroepen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat personen die aan krachttraining doen, langer leven dan diegene die dat niet doen. Krachttraining kent dus veel voordelen. In de literatuur wordt dit ook wel éx-cercise is medicine’ genoemd, training is het medicijn.

Het is een ‘medicijn’ zonder nadelig bijeffect.

Door de toename van spiermassa, neemt ook de vetverbranding toe. En het mooie is: die vetverbranding gaat ook nog een tijdje door ná de training. Hoe hoger de weerstand of hoe mee gewicht er gebruikt wordt tijdens de training, des te hoger de ververbranding. Krachttraining maakt je dus slanker en gestroomlijnder en dat zul je zeker aan je kleding merken.

Studies wijzen uit dat regelmatig bewegen (elke dag minstens een half uur) in combinatie met krachttraining bijdragen aan een gezonde levensstijl. En daarvoor hoef je niet beslist naar de sportschool. Ga vaker fietsen, pak de trap in plaats van de roltrap, gebruik een boodschappenmandje zonder wieltjes. Je zult merken dat je door meer te bewegen en door krachtoefeningen te doen sterker wordt en een beter uithoudingsvermogen en energieniveau krijgt.

Wil je meer weten of begeleiding, vraag dan advies aan een personal trainer of ervaren fitnessvriend(in). Bij een sportschool kun je fitnessbegeleiders om advies vragen.

Knipsel Krachttraining

 

Uit: Gezondheid & Co

Spierballen voor senioren in spé

Posted by on mei 13, 2016 in Blog | 0 comments

Spierballen voor senioren in spé

Spierballen voor senioren in spé.

Knipsel Spierballen seniorenVRAAG: Wat moet je doen om wat meer spiermassa op te bouwen als je ouder word?  Sommige ouderen zijn heel fit, omdat ze regelmatig hardlopen en ook in de sportschool voornamelijk cadiotraining doen. Maar bij het ouder worden gaat spiermassa verloren tenzij je de spieren regelmatig flink aan het werk zet. Als je dat niet doet verlies je tussen de 50 en 70 jaar nog eens 30% van het al flink afgenomen spiervolume. Daarmee liggen allerlei klachten aan het bewegingsapparaat op de loer, met als het ergste; niet meer zelfstandig kunnen lopen of dagelijkse handelingen verrichten. Spiertraining, of liever functionele spiertraining is dus van belang.

Welk advies is dan goed? Voor het gemak gaan wij er van uit dat we in zo weinig mogelijk tijd een maximaal resultaat willen bereiken. Dat gaat voor 90% van de mensen wel op. Train minimaal twee maal, maar liever drie maal, per week met steeds één dag tussenruimte. Op deze dag kan het lichaam herstellen van de geleverde inspanning. Lees eventueel ook onze eerdere blog over spieren waarin dit aan de orde komt. Doe twee setjes van iedere oefening, liefst drie. Zorg dat het gewicht zo zwaar is dat je 12-15 keer de oefening kunt uitvoeren. Maar … de laatste herhaling moet echt de laatste zijn. Dus niet stoppen bij 13 als je ook veertien had kunnen halen. Doortrainen tot de spieren falen noemen we dat. Pas dan “schrikken” je spieren voldoende en gaan ze zich herstellen zodat ze iets sterker zijn dan de vorige keer. Kun je de oefening vijftien keer uitvoeren? Dan kan er de volgende keer een beetje gewicht bij.

Oefeningen die geschikt zijn: squat, bankdrukken, shoulderpress, lat pull, buikspiercrunch etc. In onze Vitaal 50+ lessen worden diverse spieroefeningen uitgevoerd maar je kunt ze ook zelfstandig in de fitnessruimte uitvoeren op vast toestellen of met losse materialen. De techniek van de uitvoering wordt steeds belangrijker. Belangrijk: vraag je trainer om begeleiding en controle van de oefening. Ieder kan op zijn eigen niveau de oefeningen doen, voor soepele spieren en gewrichten of een betere coördinatie, conditie en balans. Na afloop van de lessen of na je eigen training is er de mogelijkheid om gezellig nog wat na te praten met een bakje koffie of thee, want het sociale aspect is ook belangrijk. Oh ja, alles hierboven geldt voor zowel mannen alsook voor vrouwen!

Lestijden:      Vitaal 50+

zie lesrooster

Vitaal 50+ lessen hebben vaak de volgende opbouw. Het eerste half uur wordt gebruikt voor de warming up en wordt gebruik gemaakt van aerobic om de spieren op te warmen. Dit zijn eenvoudige stapcombinaties op muziek. De basis van aerobictraining werd gecreëerd door dokter Cooper in Amerika. Volgens hem kan deze training omschreven worden als het uitvoeren van lichaamsoefeningen die hart en longen lang genoeg stimuleren, waardoor een positieve verandering in het lichaam teweeg gebracht wordt.

Aerobe arbeid komt er op neer dat bij een matige belasting van de spier in een rustige ademhalingsritme, ook gedurende lange tijd voldoende zuurstof en voedingsstoffen door het bloed kunnen worden aangevoerd om tot een volledige verbranding te komen van de voedingsstoffen. Hiermee bedoelt men bewegingen aan een redelijk lage intensiteit (65%-75% van je max.), ononderbroken een lange tijd (minimum een halfuur) kunnen volhouden.

Joggen, zwemmen en fietsen zijn onder meer aerobische oefenvormen. Door de spieren constant en lang te doen werken, vraagt het lichaam meer zuurstof, waardoor het uithoudingsvermogen of de aerobiccapaciteit wordt getraind. Maar dit kan ook via “aerobic dans”. Dit is een combinatie van dans, gymnastische oefeningen, coördinatieoefeningen, yogaoefeningen, joggingvarianten, op muziek uitgevoerd.

 

Het tweede half uur worden er spierverstevigende oefeningen uitgevoerd. Alle lessen worden aangepast aan het niveau van de groep.

 

Lestijd:           Circuit 50+    Zie lesrooster

 

Bij de Circuit 50+ les wordt eerst de warming up gedaan in de vorm van fietsen. Daarna worden er in circuit vorm per tijdseenheid diverse spierverstevigende oefeningen uitgevoerd. Deze oefeningen kunnen per les verschillen.

VETTEN

Posted by on apr 25, 2016 in Blog | 0 comments

VETTEN

Verschillende soorten vet

Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Er bestaat onverzadigd en verzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit een combinatie van beide. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol, onverzadigd vet verlaagt juist het LDL-cholesterol. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Een makkelijke ezelsbruggetje om dit te onthouden is:

Verzadigd vet = Verkeer en Onverzadigd vet = Oké.

Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang producten met veel verzadigd vet  zoals roomboter, kokosvet, kokosolie, harde bak en braadproducten en harde margarines te vervangen door producten met veel onverzadigd vet zoals zachte halvarines/margarines of plantaardige oliën zoals olijfolie en zonnebloemolie. Verzadigde vetten zijn vaak dierlijke vetten en kenmerkend is dat ze een vast vorm hebben. Onverzadigde vetten zijn vaak plantaardig en vloeibaar. Kijk in de winkel eerst goed op het etiket. Hierop staat hoeveel vet een product bevat en hoeveel daarvan verzadigd vet is. Neem bijvoorbeeld kokosolie bevat per 100 gr: Vet 100 gr waarvan verzadigd vet 92,1 gram. Dus meer dan 92% is verzadigd vet en dus geen aanrader. Kies dan liever voor een plantaardige olie zoals olijfolie of zonnebloemolie, maar let er wel op of deze geschikt is voor bakken en braden want niet alle olijfolies zijn hier even geschikt voor.

vetDaarnaast is het goed om zo weinig mogelijk transvet te nemen. Van oorsprong zijn transvetten plantaardig, maar tijdens een industrieel proces zijn ze verhit en verhard, waardoor ze een vaste vorm hebben verkregen. Je vindt transvetten in veel industrieel bereid en gefrituurd voedsel, zoals snacks, fabrieksmatig geproduceerd voedsel en gefrituurd voedsel. Transvet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte ongeveer net zo veel als verzadigd vet, maar geeft een hoger risico of hart- en vaatziekten. Daarnaast kunnen transvetten allerlei ontstekingen in je bloedvaten uitlokken.

Ook ei bevat verzadigd vet (cholesterol). Om precies te zijn 1 ei bevat 7 gram vet in de dooier.

Vet eten leidt niet per definitie tot overgewicht. Het gaat erom hoeveel energie de dagelijkse voeding levert en of de energie-inname en het energieverbruik in evenwicht zijn. Toch wordt veel vet eten gezien als een risicofactor voor het krijgen van overgewicht. Veel vet in de voeding leidt namelijk gemakkelijk tot een voeding die meer energie levert dan wordt verbruikt. Dat betekent dat de kans op overgewicht toeneemt.

Functies van vet

Vet blijft relatief lang in de maag en geeft daarom voor langere tijd een verzadigd gevoel. Vrijwel alle vetzuren uit eten worden verteerd door het lichaam. Vet heeft de volgende functies:

 • Vet levert energie aan het lichaam: per gram 9 kilocalorieën (kcal). Ter vergelijking: koolhydraten en eiwitten leveren 4 kcal per gram en alcohol 7 kcal.
 • Vet uit eten dat je niet gelijk gebruikt als energiebron wordt makkelijk omgezet in lichaamsvet. De opslag van vet kost nauwelijks energie. Lichaamsvet is bedoeld als energievoorraad, als bescherming voor je organen en tegen de kou.
 • Cellen hebben vetzuren nodig als bouwstenen en vetzuren beschermen je cellen tegen ongewenste indringers. Verder heeft het lichaam ze nodig om je ogen, je hersenen en je spieren goed te laten werken. Het lichaam kan de meeste vetzuren zelf maken, maar een aantal niet. Vetzuren die je lichaam niet zelf kan maken heten essentiële vetzuren. Linolzuur en alfalinoleenzuur zijn essentiële vetzuren.
 • Olie levert vitamine E. Boter, halvarine, margarine en bak- en braadvet leveren daarnaast ook vitamine A en vitamine D. Deze vitamines zijn in vet oplosbaar en krijg je daarom ook alleen binnen via vet.

 

Hoe verbrand je vet?

Vet verbrand je bij uitstek door middel van matig intensieve beweging zoals wandelen, rustig fietsen, huishoudelijke klusjes. Deze bewegingsvorm kun je uren volhouden. Ook door het verhogen van je metabolisme, verbrand je vet. Een verhoogd metabolisch systeem heeft nu eenmaal meer energie nodig, ook in rust. Andere effectieve manieren om vetten te verbranden zijn intensieve krachttraining en extensieve beweging.

 

Conclusie:

Je kunt niet zonder vet in je voeding maar eet vet met mate kies voor onverzadigde vetten en sport natuurlijk regelmatig voor een goede vetverbranding.

 

 

SLAPEN

Posted by on mrt 7, 2016 in Blog | 0 comments

Sleeping smiley balls in different positionAls jij slaapt zijn je hersenen in beweging!

Gezond eten, voldoende bewegen, niet roken, matig met alcohol en regelmatig ontspannen en tijd nemen voor herstel: dat zijn volgens wetenschappers dé ingrediënten voor een lang én gezond leven. Voldoende bewegen dat doen we bij Benefit Lifestyle Club natuurlijk allemaal, maar hoe zit het met de andere leefstijlfactoren? We presenteren een reeks van blogs waarmee je op praktische wijze direct je voordeel kunt doen.

Deze blog gaat over slapen om op een natuurlijke wijze in balans te komen. Als wij een nacht slecht slapen voelen we ons de volgende dag geradbraakt, kunnen we ons minder goed concentreren, maken we meer fouten, zijn we kribbig tegen mensen om ons heen en hebben we meer kans op ongelukken. Chronisch slaapgebrek leidt onder meer tot chronische oververmoeidheid. Dan zitten we helemáál niet goed in ons vel, worden we (eerder) ziek en herstellen we slechter dan normaal.

Kortom: om fit en gezond te zijn is een goede nachtrust onmisbaar. In je slaap verwerk je de indrukken van overdag en komen – als het goed is – lichaam en geest tot rust. Terwijl jij slaapt zijn jouw geest en jouw lichaam keihard aan het werk met ‘herstelwerkzaamheden’. Een goede slaap brengt lichaam en geest in balans en zorgt de volgende dag voor dat heerlijke, uitgeruste gevoel en frisse uiterlijk.

Behoefte verschilt

De slaapbehoefte van een volwassen mens is gemiddeld 6,5 tot 8,5 uur per nacht. Kinderen hebben in de regel meer slaap nodig. Er zijn mensen die aan vier of vijf uur genoeg hebben, anderen tien uur. Het verschilt van persoon tot persoon. Slaap is in ieder geval zo belangrijk voor ons lichaam dat het ons dwíngt te slapen als we er te weinig van krijgen: in geval van nood vallen we overdag op een onbewaakt ogenblik domweg in slaap. Militairen die een oefening deden van ruim tachtig uur, vielen aan het eind daarvan zelfs staand of lopend in slaap!

Balans

Niet alleen de hoeveelheid uren speelt een rol bij het slapen, de kwaliteit is net zo en misschien nog wel belangrijker.  Slaap kun je verdelen in twee soorten: diepe en minder diepe. Beide hebben een eigen unieke functie. De diepe nachtrust is de ‘kernslaap’ die je nodig hebt om op de been te blijven. Tijdens de diepe nachtrust komt de hormonale as in je lichaam tot rust en krijgt je lichaam de kans zich op te laden voor de volgende dag. Je begint als het goed is met de diepe slaap en die duurt meestal zo’n vier tot vijf uur. Daarna volgt een lichtere versie, de REM-slaap. Tijdens deze fase maken je ogen ongemerkt Rapid Eye Movements, snelle bewegingen, vandaar de naam. Tijdens de diepe slaap komen de hersenen tot rust, maar tijdens de REM-slaap is er ineens veel activiteit meetbaar. In dit stadium zijn onze dromen meestal het meest levendig en we zijn makkelijker te wekken. Opvallend is dat  tijdens de drukke periode van je nachtrust, de REM-slaap, er toch hersencellen zijn die compleet stilliggen, namelijk de cellen die monoaminen aanmaken. Monoaminen zijn de stoffen die een rol spelen bij het overbrengen van boodschappen van de ene cel naar de andere. Een periode zonder monoaminen geeft de cellen de kans hun gevoeligheid terug te krijgen.

Als de kwaliteit van je slaap in orde is, komen bepaalde hormonale processen ’s nachts goed op gang en andere worden juist minder. ’s Nachts regelmatig je bed uit moeten om te plassen bijvoorbeeld, kan erop duiden dat de bijnierschors onvoldoende tot rust komt. Je bent uit balans. De bijnierschors maakt het anti-diuretisch hormoon, het anti-plashormoon, aan. Met andere woorden: als je in balans bent en goed slaapt – en hormonen kunnen werken zoals ze bedoeld zijn -  dan hoef je ’s nachts je slaap normaal gesproken niet te onderbreken om naar het toilet te gaan. Neem dit signaal serieus en vraag je af waar en waarom je uit balans bent en pak de oorzaak bij de wortel aan.

We hebben pas een uitgerust gevoel van onze slaap als de hoeveelheid diepe en lichte slaap in evenwicht zijn. En omdat mensen, de dingen die ze meemaken en de manier waarop we dat verwerken uniek zijn, is slaap óók iets unieks. Kortom: slaap is  één van die persoonsgebonden mysteries, waarin de unieke wisselwerking tussen lichaam en geest tot uiting komt.

Meer weten over een gezonde lifestyle? Hou dan onze blog in de gaten.

 

Zweten

Posted by on feb 15, 2016 in Blog, Geen categorie | 0 comments

Zweten

zweet (het; o)

1vocht dat door de poriën van de huid uit het lichaam komt, m.n. als je het warm hebt

Ik hoor op de sportschool vaak dat mensen het vervelend vinden dat ze tijdens het sporten gaan zweten. Vooral meiden (sorry dames, het is nu eenmaal zo) vinden het soms gênant om met zweetplekken op hun rug en onder de oksels de fitnesszaal te verlaten.

Knipsel Zweten

 

Het nut van zweten
Voor het uitvoeren van lichamelijke activiteiten, hebben de spieren van het lichaam energie nodig. Deze energie halen we uit verbranding van het voedsel dat we binnenkrijgen en de reserves van het lichaam. Bij deze verbranding ontstaat warmte. Ons lichaam functioneert goed bij een kerntemperatuur van 37 graden, bij een hogere temperatuur voelen we ons snel steeds slechter. Wat gebeurt er nu precies in het lichaam terwijl je aan het sporten bent. Je spieren trekken zich samen om te bewegen, en daarbij warmen ze flink op: maar liefst 75% van je energie gaat verloren aan warmteproductie! Het gevolg is dat je lichaamstemperatuur flink kan stijgen. De warmte die ons lichaam produceert tijdens het bewegen, wordt daarom afgegeven aan de buitenlucht. Als dit niet zo zou zijn, dan zou onze temperatuur met +-9 graden stijgen tijdens een uur intensief sporten! Het afgeven van deze warmte doet ons lichaam onder andere door verdamping, de zweetklieren in de huid laten kleine hoeveelheden vloeistof door naar de oppervlakte en dit verdampt. Bepaalde delen van ons lichaam hebben veel zweetklieren, bijvoorbeeld de oksels, handpalmen, voetzolen en het voorhoofd. Gek genoeg verliezen we geen warmte door het zweet dat wij waarnemen! Enkel door het verdampte zweet, verdwijnt de warmte uit ons lichaam. Het zweet dat in druppeltjes op ons lichaam komt te liggen, is dus eigenlijk overtollig! Zweet bestaat voornamelijk uit water (99%), de rest bestaat uit opgeloste zouten en bepaalde zuren. Soms komen er afbraakproducten van bepaalde voedingsmiddelen in het zweet terecht, dit is de reden waarom je aan het zweet kunt ruiken als iemand veel knoflook heeft gegeten. De oksels geven ook geuren af aan het zweet, deze geuren zijn specifiek voor een individu en spelen zeer waarschijnlijk een rol bij aantrekkingskracht tussen personen.

Waarom zweet ik nu meer dan vroeger?
Mannen zweten meer dan vrouwen, een man kan hierdoor gemiddeld langer blijven bewegen. Tijdens de puberteit kun je tijdelijk (veel) meer zweten, dit heeft te maken met een veranderde hormoonafgifte door het lichaam. Na de puberteit wordt de zweetproductie vaak vanzelf weer minder. Fanatieke sporters zweten ook vaak sneller! Daarnaast zweten ze ook op plekken waar anderen niet gemakkelijk gaan zweten. Kijk maar eens naar wielrenners op tv, vaak zijn niet alleen de oksels nat, maar ook de armen en de benen. Dit kan verklaart worden door het feit dat het lichaam zich heeft aangepast aan het sportgedrag van de persoon. Door het vele sporten heeft het lichaam zich zo ontwikkeld, dat het zo efficiënt mogelijk de warmte kwijt kan. Door ook op de armen en benen meer zweet te produceren, treed er verdamping op over een grotere oppervlakte. Dit is goed voor de temperatuurregulatie. Dit geldt niet voor iedereen, het kan per persoon verschillen. Dit heeft puur te maken met genetische eigenschappen.

De geur van zweet

Transpiratievocht is van nature geurloos, maar kan onaangenaam worden als het in contact komt met bacteriën, zoals die zich voordoen op de huid of in kleding. Daarom is een goede hygiëne van groot belang als je transpiratiegeurtjes wilt voorkomen.

Als je je dagelijks wast en schone kleding draagt, is er niets aan de hand. Door het wegscheren van okselharen kunnen bacteriën zich bovendien niet in het haar nestelen, waardoor minder geurvorming mogelijk is.

Zweten minder erg maken
Natuurlijk is zweten niet altijd even prettig. Hieronder een aantal tips om het zweten iets minder erg te maken

Tijdens het sporten

 • Draag goede sportkleding. Vooral fiets- en loopkleding is berekend op transpiratie. Vaak is de stof zo ontwikkeld dat je niet eens ziet dat je kleding nat is. Als je niet wilt dat anderen je zweetplekken ziet, is dit absoluut een uitkomst!
 • Neem een handdoek mee tijdens het sporten. Zo kun je het zweet af en toe afvegen en kun je gaan liggen en zitten zonder dat alles onder het zweet zit. Wel zo hygiënisch!
 • Maak de cardio toestellen na gebruik schoon met een doekje en spuitfles
 • Draag zweetbandjes om het zweet af en toe van je voorhoofd te vegen.

In het dagelijks leven

 • Pas je kleding aan. Vermijd polyester, kies kleuren waarin zweet minder opvalt (zwart, wit) of ga voor mouwloze shirtjes.
 • Draag een deodorant bij je, zo kun je altijd even opfrissen.
 • Scheer de oksels, dan blijft het zweet minder hangen.
 • Was jezelf elke dag of indien nodig 2x per dag.

Conclusie
Zweten is nuttig! Als je gemakkelijk gaat zweten tijdens het sporten, is dit een teken dat je lichaam zich aanpast aan de omstandigheden. Trek een ‘zweetproof’ shirt aan als je niet wilt dat andere je zweetplekken zien. Schaam je niet! Zweten is een uiting van het harde werk dat je verricht tijdens het sporten.

Zweetse ;-)

 

Spierpijn

Posted by on dec 14, 2015 in Blog | 0 comments

Wat is spierpijn?

Spierpijn (ook wel myalgie genoemd) is een zeurende pijn in je spieren. Je spier kan stijf zijn en als je er op drukt neemt de pijn toe. Er zijn twee vormen van spierpijn, namelijk vroege en verlate spierpijn. Vroege spierpijn is een brandend gevoel in je spieren dat ontstaat tijdens of vlak na de inspanning. Het wordt veroorzaakt door een opstapeling van melkzuur in je spieren. Melkzuur is een afvalstof die ontstaat bij het maken van energie uit suiker (glucose). Deze afvalstof wordt afgebroken in je lever. Als er meer melkzuur wordt aangemaakt dan afgebroken dan hoopt het zich op in je spieren en krijg je last van verzuring. Een andere vorm van spierpijn is verlate spierpijn. Deze krijg je pas 24-48 uur na je sporten. Het wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in je spiervezels, waardoor je spieren pijn doen en minder belastbaar zijn. Deze scheurtjes zijn zo klein dat ze niet slecht voor je zijn. Ze zorgen er juist voor dat je sterker wordt. Je lichaam gaat de scheurtjes herstellen en er ontstaat een supercompensatie. Dat wil zeggen dat je lichaam zich herstelt boven het oorspronkelijke niveau als voorbereiding op een volgende zware belasting door extra spiervezels aan te maken.

Oorzaak van spierpijn

Vroege spierpijn wordt dus veroorzaakt door ophoping van melkzuur in je spieren. Verlate spierpijn wordt veroorzaakt door minuscule spierscheurtjes in je spiervezels. Deze spierscheurtjes kunnen ontstaan door overbelasting. Een slechte warming-up kan ook de oorzaak zijn van spierpijn. Verder kun je spierpijn krijgen als je van een warme naar een koude omgeving gaat. Spierpijn kan ook een symptoom zijn van andere ziektes. Dan wordt de spierpijn vaak veroorzaakt door het vrijkomen van stoffen door spierbeschadigingen, zoals bij fybromyalgie. Daarnaast kun je ook last van spierpijn hebben als gevolg van een ontsteking (bijvoorbeeld longontsteking) of als je griep of een andere virale infectie hebt.

Voorkomen van spierpijn

Spierpijn is te voorkomen. Door een goede warming-up te doen bereid je je spieren voor op de inspanning die gaat komen. Je bloed gaat sneller stromen en je spieren worden warmer waardoor de kans op spierscheurtjes kleiner wordt. Ook is het belangrijk om na de inspanning een cooling-down te doen. Door de inspanning geleidelijk af te bouwen past je lichaam zich beter aan aan de overgang van inspanning naar rust. Verder is het belangrijk dat je je spieren na inspanning laat herstellen. De spierscheurtjes die zijn ontstaan moeten herstellen. Als je niet genoeg rust neemt na inspanning kan er ook geen supercompensatie optreden. Wil je toch elke dag trainen dan is ons advies: train verschillende spiergroepen (arm, rug, buik, been etc.) op verschillende dagen waardoor herstel wel mogelijk is.

Afbeelding spieren

Suikers

Posted by on okt 26, 2015 in Blog | 0 comments

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat de maximaal aanbevolen hoeveelheid suiker halveren. Een volwassene zou niet meer dan 25 gram suiker, zo’n zes theelepels per dag, moeten gebruiken. Tot nu toe adviseerde de WHO dat maximaal 10 procent van de ingenomen calorieën uit suikers bestonden, in de nieuwe richtlijn is dat 5 procent. Onder die 25 gram suiker vallen ook suikers die van nature voorkomen in vruchtensappen. Die in vers fruit vallen er niet onder.

Suiker1_507x338In de westerse wereld krijgen mensen veel te veel suiker binnen. De jaarlijkse inname van suiker is de afgelopen vijftig jaar gestegen van 1 kilo naar 50 kilo per persoon. Dat is een kruiwagen vol. Vaak krijgen wij ook ongemerkt suikers binnen. Zo zit bijvoorbeeld in frisdrank heel veel suiker, maar bijvoorbeeld ook in ketchup en muesli (zelfs meer dan 25%). Suiker is een hele goedkope grondstof en wordt door de voedingsindustrie werkelijk overal ingestopt. Ook daardoor werkt het verslavend omdat we langzaam aan, ongemerkt gewend zijn geraakt aan de zoete smaak van tomatenketchup, pindakaas, muesli, fruityoghurt, kant-en-klaar producten, brood, vleeswaren, mayonaise en ga zo maar door. Werkelijk overal wordt suiker in gestopt. Lees de etiketten in je keukenkastje maar eens. Suiker heeft vele gezichten en veel ervan zijn verstopt. Naast alle soorten waar het woord suiker inzit, zoals basterdsuiker, zijn er vele verborgen vormen. Ik noem er hier enkelen maar er zijn er nog meer: glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, karamel, lactose, monosacharide, muscovado, polysachariden, fructose, agave, ahornsiroop, disachariden, treacle, en stevia.

Kunstmatige zoetstoffen zijn géén alternatief. Ze bevatten dan wel geen calorieën maar zijn minstens, zo niet meer, verslavend als suiker want ze blijven je smaakpapillen prikkelen met hun zoete smaak zodat je verslaving intact blijft. Vaak ga je er méér van eten of drinken omdat het toch geen calorieën heeft, waardoor je er steeds méér van nodig hebt om de suikerkick te krijgen. Wat dan wel?

Probeer zoveel mogelijk verborgen suikers te vermijden. We hoeven ook niet alle suikers te vermijden, ons lichaam heeft suikers nodig maar wel in je juiste hoeveelheden, maar het probleem is dat mate vinden erg moeilijk is omdat je al vrij snel over je ‘’suiker’’ quotum van de dag heen zit. Natuurlijke suikers zijn niet slecht voor je. Deze zitten bijvoorbeeld in granen, fruit en zoete groentes. Ze zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon.

Tot slot: zoetigheid is vaak een compensatie voor iets dat we nog liever zouden hebben:  een knuffel, troost, een complimentje, geborgenheid, etc etc.